Tecken och symptom på magnesiumbrist

Att drabbas av magnesiumbrist är idag relativt vanligt. Symptomen på brist kan vara mer eller mindre allvarliga. Läs vidare för att ta reda på om du är drabbad.

(Ett nytt fönster öppnas)

Tecken och symptom på magnesiumbrist

Svårigheter att sova, ångest och magproblem

Har du börjat få myrkrypningar, kramp eller ryckningar i benen på kvällen när du ska sova, eller kanske till och med dagtid? Det är ett ganska vanligt tecken på att du drabbats av magnesiumbrist. Om du dessutom har svårt att komma till ro så är det ytterligare ett tecken. Här kan du läsa mer om hur magnesium kan påverka sömnen.

Magnesium är viktigt för nervsystemet och musklernas förmåga att slappna av, därför kan brist leda till att du har svårt att göra just detta. På grund av detta kan magnesiumbrist också få dig att känna dig låg och deppig. Har man symptom på depression kan det alltså vara bra att kontrollera att inte magnesiumbrist ligger bakom detta.

Man bör också vara uppmärksam på om man drabbats av en trög mage eftersom även detta kan vara ett tecken på brist på magnesium. Orsaken till detta är att tarmarna tenderar att dra ihop sig om inte tillräckligt med magnesium finns i kroppen.



Sug efter magnesiumrika livsmedel

Många som drabbas av magnesiumbrist upplever ett sug efter livsmedel rika på magnesium. Det brukar till exempel vara väldig vanligt att bli sugen på choklad eftersom en enda ruta mörk choklad faktiskt motsvarar hela 24 % av ditt dagliga behov. Om du inte kan slita dig från chokladhyllan i affären kan det alltså vara ett tecken på att du lider av brist på magnesium.

Oregelbundna hjärtslag och högt blodtryck

Allvarligare tecken på magnesiumbrist kan vara att du känner att ditt hjärta slår oregelbundet, något som kan vara mycket obehagligt och skrämmande. Eftersom magnesium har en sådan stor betydelse för musklernas funktion så påverkas naturligtvis också hjärtat vid brist. Det är som bekant en enda stor muskel.

Man kan också drabbas av högt blodtryck när man inte har tillräckligt av mineralen i kroppen. Det beror på att blodkärlen drar ihop sig när det inte finns tillräckligt av ämnet i blodet. En annan orsak till högt blodtryck kopplat till magnesiumbrist kan vara att elektrolyterna i ditt blod är obalanserade.

Sjukdomstillstånd som kan kopplas till magnesiumbrist

Även om man inte kan säga att magnesiumbrist är hela orsaken till vissa sjukdomstillstånd så har man i forskning sett att det finns vissa kopplingar.

Några av de sjukdomar som kan kopplas till magnesiumbrist är bland annat:

 • Diabetes typ 2
 • PMS
 • Fibromyalgi
 • Alzheimer
 • Parkinson
 • Vissa tarmsjukdomar
 • Benskörhet
 • Ätstörningar
 • Alkoholism.

Naturligtvis är det inte möjligt att bota dessa bara genom att ta tillskott av magnesium. En del av de bakomliggande orsakerna kan dock ha samband med magnesiumbrist, något som kan vara bra att komma ihåg.



Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Charlotte Holding
Källor: 1177, kurera.se, halsosidorna.se

Kommentarer

 1. Hej. Jag ligger lägst ner i vitaminerna i ref värdet på werlab. Brist på B12 och magnesium. Det enda som låg bra var natrium.
  Kan mina dåliga värden bero på sköldkörteln?
  Jag äter mkt blandad mat och egenlagad med det mesta eko och mkt grönsaker men tydligen tar kroppen inte upp det..
  Vad annars kan det bero på?
  Har bikuspid oartaklaff och knölstruma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *