Orsaker till magnesiumbrist

Att lida av magnesiumbrist är idag väldigt vanligt, men vilka är då orsakerna bakom detta? Sanningen är att det finns en rad olika saker som kan orsaka brist på magnesium.

Orsaker till magnesiumbrist

Se över din kost

Magnesium är inget ämne som kroppen bildar själv, därför måste du se till att få i dig det med hjälp av kosten eller tillskott. Idag äter många en bristfällig kost som saknar inslag av fullkorn, gröna grönsaker, frön och nötter, alla viktiga källor till magnesium. Det gör att nivåerna av magnesium i kroppen inte blir tillräckligt höga.

Om man misstänker att man inte får i sig tillräckligt med magnesium kan det därför vara bra att komplettera med ett tillskott av god kvalitet eller att se över sin kost. Speciellt äldre personer bör vara extra noga med att se till att få i sig en fullvärdig kost eftersom de ofta drabbas av magnesiumbrist. En kost som inte är tillräckligt allsidig är nämligen en av de största orsakerna till att människor drabbas av brist.Stress och hård träning

Den som stressar mycket eller tränar hårt tros också kunna få brist på magnesium. Det beror på att kroppen helt enkelt använder sig av mer magnesium både vid stress och vid träning. Det kan därför vara bra att ta tillskott om du till exempel har svettats extra mycket i löparspåret på senaste tiden, eller om du har en stressig period i livet. En trevlig bieffekt av det är även att magnesium hjälper dig slappna av och stressa ned och därför kan ge lindring vid långvarig stress. Man tror också att magnesium kan förebygga kramp, något som den som tränar hårt ofta drabbas av.

Mediciner kan orsaka brist

Vissa läkemedel tros kunna påverka mängden magnesium i kroppen. Om du till exempel äter hormonella preparat såsom p-piller kan dessa påverka dina magnesiumnivåer. Även den som äter laxermedel, mediciner mot högt blodtryck eller urindrivande preparat ska vara uppmärksam på sitt magnesiumintag eftersom dessa läkemedel hämmar upptaget.

Överskott av Kalcium

Förr trodde vi att det var viktigt att få i sig mycket kalcium för att motverka benskörhet. Idag vet vi att magnesium är minst lika viktigt för att förebygga detta tillstånd. Många har dock fortfarande en övertro på kalcium och överdoserar därför det, något som kan leda till en mineralobalans mellan kalcium och magnesium. Dessa två mineraler samverkar nämligen i kroppen. Ofta behöver vi faktiskt inte äta något tillskott av kalcium eftersom vi får i oss tillräckligt med hjälp av kosten.

Sjukdomar bakom magnesiumbrist

Det finns även en rad sjukdomstillstånd som kan ställa till det med dina nivåer av magnesium. Om man drabbas av långvarig diarré, till exempel när man får magsjuka, kan magnesiumet påverkas. Vissa sjukdomar i magen som hämmar näringsupptaget kan också göra så att du drabbas av brist. Till exempel IBS eller Chrons sjukdom kan vara orsaker bakom magnesiumbrist.

Den som går omkring med en obehandlad diabetes kan också drabbas av brist. Detsamma gäller för den som har fått brännskador eller nyligen genomgått kirurgi.Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Charlotta Holding
Källor: Kurera.se, Halsosidorna.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *