Behandling av magnesiumbrist

Det är idag väldigt vanligt att lida av brist på magnesium, mycket beroende på att vi inte äter tillräckligt varierat. Om man misstänker att man har magnesiumbrist finns det dock en del saker man kan göra åt det.

Behandling av magnesiumbrist

Behandla med tillskott och rätt kost

Många av de som lider av magnesiumbrist kan faktiskt behandla sig själva genom att äta tillskott och genom att se över sin kost. Din kost bör innehålla minst 500 gram frukt och grönt per dag och då speciellt gröna grönsaker eftersom de är rika på magnesium. Andra livsmedel som är magnesiumrika är till exempel nötter, frön och fullkorn, därför kan även dessa vara bra att lägga till på tallriken.

Du kan också komplettera kosten med ett extra tillskott av magnesium. Idag finns många högkvalitativa tillskott att hitta ute i handeln. Fråga om råd i butiken och beskriv dina problem så kommer du att få hjälp med att hitta det tillskott som passar dig. Känner du att du mår bättre när du ätit magnesium under en period är det förmodligen magnesiumbrist du har lidit av.Hur vet man att man behöver behandling?

Vanliga symptom på magnesiumbrist är problem med sömnen, restless legs och svårighet att slappna av. Känner man igen dessa symptom kan man prova att äta ett tillskott av magnesium för att se om man blir bättre. Det är inte farligt att äta tillskott av magnesium trots att det kanske inte behövs eftersom kroppen gör sig av med överskottet. I vissa fall kan du drabbas av lite magproblem om du har för mycket magnesium i kroppen, men det är också allt du behöver oroa dig för.

Behandling av allvarlig magnesiumbrist

I vissa fall kan man drabbas av allvarlig magnesiumbrist. Den som känner sig mycket trött och håglös samt har andra symptom på magnesiumbrist bör därför uppsöka läkare och testa sina magnesiumvärden i blodet. De som är i riskzonen för allvarlig brist är äldre och personer med vissa sjukdomar, till exempel magsjukdomar eller obehandlad diabetes.

Personer som äter vissa läkemedel som gör att magnesium inte lika lätt tas upp kan också ligga i riskzonen för magnesiumbrist. Exempel på läkemedel som kan göra att man drabbas av magnesiumbrist är bland annat hormonella och urindrivande preparat.

Vid mycket svår magnesiumbrist kan man ibland få behandling intravenöst. Det är dock ovanligt att det behövs. Intravenös behandling med magnesium har även använts lyckosamt i USA för att lindra vid tillstånd som astma, stroke och akut hjärtinfarkt. Detta används dock inte som behandlingsmetod i Sverige.Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Charlotta Holding
Källor: Kurera.se, Expressen.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *