Magnesiumbrist är vanligt

Magnesium är inget ämne som kroppen själv kan bilda, därför är det viktigt att tillföra det med hjälp av kosten. För många som inte äter en tillräckligt varierad kost är det idag relativt vanligt att drabbas av brist.

(Ett nytt fönster öppnas)

Magnesiumbrist är vanligt

Magnesium försvinner i processad mat

En av anledningarna till att vi inte får i oss tillräckligt av denna livsviktiga mineral är att vi idag äter mycket processad mat. Magnesium finns till exempel i riklig mängd i fullkorn, men eftersom många istället föredrar bröd bakat på vitt mjöl går man miste om kornens magnesiuminnehåll. Det finns studier som visar att människor i början av 1900-talet ofta fick i sig upp till 1250 mg magnesium per dag. Idag ligger den siffran istället på 250 mg. Många av oss når alltså inte ens upp till det rekommenderade intaget på 300-350 mg magnesium per dag.Vi behöver äta mer frukt och grönt

En av våra viktigaste källor till magnesium är frukt och grönsaker. Det visar sig dock att trots Livsmedelsverkets rekommendationer på minst 500 gram frukt och grönt per dag, så är det få som når upp till den mängden. Siffror från 2014 visar att kvinnor endast åt 26 procent av det rekommenderade mängden medan män bara åt 13 procent.

När man tittar på dessa siffror är det inte svårt att förstå att många har svårt att få i sig en tillräcklig mängd magnesium. För att själv kunna avgöra om du får i dig tillräckligt med grönt kan du tänka på att ett äpple väger ungefär 80 gram. Du bör alltså äta frukt och grönt motsvarande ungefär sex äpplen för att få ditt dagliga behov tillgodosett. Läs mer om behandling av magnesiumbrist.

Många är omedvetna om att de lider av magnesiumbrist

Även om magnesium idag är en relativt omtalad mineral så är många helt omedvetna om hur viktig den faktiskt är. Magnesium behövs i många olika processer i vår kropp och påverkar både hjärna, muskler och nervsystemet. Det sägs till och med att ett tillräckligt intag av magnesium minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar avsevärt. Ändå är vi många som känner oss förvirrade när vi plötsligt blir spända, trötta, deppiga och får svårt att sova fast svaret på gåtan kan vara så enkelt som att vi behöver magnesium.Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Charlotta Holding
Källor: Dn.se, Mabra.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *