Hur bidrar magnesium till kroppens funktion?

Det blir allt vanligare att äta tillskott av magnesium, men vad bidrar egentligen denna mineral med? Faktum är att magnesium är väldigt viktigt för flera olika processer i kroppen.

Hur bidrar magnesium till kroppens funktion?

Vad är magnesium?

Magnesium är egentligen en form av metall som förekommer i ganska riklig mängd i jordskorpan. För människor och alla andra levande organismer har den en stor betydelse och är helt nödvändig för överlevnad. Brist på magnesium kan leda till flera allvarliga tillstånd såsom hjärtproblem, utmattning, sömnsvårigheter och högt blodtryck. Väljer man att äta rätt får man dock i sig magnesium genom kosten. Ämnet finns i riklig mängd i till exempel nötter, fullkorn och gröna grönsaker.Viktig för många olika processer i kroppen

Magnesium är viktig i en lång rad av kroppens funktioner. Benstommen är till exempel helt beroende av magnesium för kunna bibehålla en normal funktion, detsamma gäller tänderna och den hårda emaljen. Kanske har du någon gång även hört att man ska ta magnesium om man har spända muskler? Detta råd härstammar troligen från magnesiumets betydelse för normal muskelfunktion och för nervsystemet. Eftersom metallen är viktig för musklerna är den naturligtvis mycket viktig för hjärtat eftersom den som bekant är en enda stor muskel. Levern är också ett organ som är beroende av magnesium för att fungera optimalt.

Magnesium har metabolisk betydelse

Magnesium medverkar i mer än 300 olika metaboliska processer i kroppen, något som verkligen vittnar om hur viktig denna metall är. Bland annat behövs den för proteinsynteser och för produktion av enzymer. Den har också betydelse för att reglera andra viktiga ämnen i kroppen, till exempel D-vitamin, kalium, zink och koppar och kalcium.

Viktig antioxidant

Magnesium räknas till de ämnen som kallas antioxidanter. Antioxidanter tar hand om det överskott av fria radikaler som bildas i kroppen. Dessa kan orsaka något som kallas oxidativ stress, en process som skadar organ och celler. Genom att få i sig tillräckligt med magnesium kan man minska de skadeverkningar som fria radikaler annars kan orsaka.Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Charlotta holding
Källor: Livsmedelsverket, Kurera.se, Halsosidorna.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *