För höga magnesiumvärden

Problemet i vår tid är snarare för låga än för höga magnesiumvärden. Det går dock att drabbas av för högt magnesium, men orsaken är sällan för högt intag.

För höga magnesiumvärden

Tillskott ger sällan för högt magnesium

Man behöver oftast inte oroa sig för att drabbas av för höga magnesiumvärden om man äter tillskott. Ett för högt värde beror sällan på att man intagit för mycket magnesium i kosten. Istället är det sjukdomar som gör att magnesium får svårt att utsöndras som är orsaken. Sköldkörtelproblem kan till exempel ställa till det i detta avseende.

Vanligen gör sig kroppen själv av med överskott av magnesium, men om man har någon sjukdom som försvårar detta kan man drabbas av för höga värden. Njurarna kan vanligen processa ungefär ett överskott på 60 gram magnesium per dag, men om njurfunktionen är nedsatt kan man drabbas av för högt magnesiumvärde.Symptom på magnesiumöverskott

Den som är fullt frisk behöver inte oroa sig för att drabbas av överskott av magnesium. Det som kan hända är att magen protesterar lite och man får lös avföring. Drar man då ned på sina magnesiumtillskott går symptomen över. Det behövs dessutom så mycket som 9000 mg magnesium om dagen för att man ska ligga i riskzonen.

Om man däremot är drabbad av nedsatt funktion i njurarna eller sköldkörtelproblem kan kroppens avyttring av magnesium försvåras. Då kan man drabbas av magnesiumförgiftning, ett tillstånd som kallas Hypomagnesemi. Symptomen på detta kan vara blodtrycksfall, kräkningar, oregelbundna hjärtslag och extrem trötthet. Detta ställer förstås till det lite eftersom detta även är vanliga symptom på magnesiumbrist. Skulle man drabbas av detta tillstånd är det dock viktigt att snabbt söka vård eftersom det kan leda till andningsproblem och i värsta fall hjärtstillestånd.

Om du är orolig för magnesiumöverskott

Att oroa sig för överskott av magnesium är inte nödvändigt om man är fullt frisk. Vill du ändå gardera dig så kan du se till att få ditt magnesiumbehov uppfyllt av kosten istället för med hjälp av tillskott eftersom det är ett skonsammare sätt att tillföra magnesium till kroppen. Var också alltid noga med att följa den angivna dosen på ditt tillskott. Då behöver du inte vara rädd för att råka få i dig för mycket magnesium.Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Charlotta Holding
Källor: magnesiumtillskott.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *